loading...

srijeda, 15. veljače 2017.



Aromaterapija je liječenje primjenom prirodnih mirisa.Mirisi koji se osjećaju najsuptilnijim čulima u našem životu igraju veliku ulogu. Ljekovite osobine eteričnih ulja istraživale su se još u dalekoj prošlosti. Kinezi su smatrali da se u eteričnoj supstanciji mirisa nalaze magične sile i duše biljaka. Liječenje travama i aromatima se kombiniralo s masažom i akupunkturom. 



U hramovima se dimio tamjan za podnoženje žrtve Bogovima, stvarajući kod vjernika nadahnuće za komunikaciju s višim silama. Suvremena istraživanja su pokazala da aromaterapija pomaže u stabilizaciji psihičkog stanja čovjeka, uravnotežuje procese koji se događaju u organizmu i na taj način povećava njegovu otpornost na

vanjske utjecaje. Čovjeku se vraća unutarnja ravnoteža koja je našim precima omogućavala kontakt s prirodom. Znate li da čovjekova sposobnost osjeta mirisa uglavnom ovisi o njegovom fizičkom zdravlju? Ako čovjek prestane osjećati mirise, kako one ugodne, tako i nadražujuće, to je vrlo alarmantni znak i ozbiljan povod za pročišćavanje tijela. 






Od svih ćula, prepoznavanje mirisa je najsuptilnije i najbrže prenosi u mozak signale o vanjskim podražajima. Zbog toga su tako brze čovjekove reakcije na miris. Znanstvenici koji su proučavali razvoj čovjekovog mozga, došli su do zanimljivih zaključaka. Potvrdeno je da se udio mozga s funkcijama svjesnog misljenja razvijao od početka onog dijela koji je odgovaran za čulo mirisa, gdje nastaju emocionalni procesi. 



Zato se u drevnim učenjima Tota nos smatrao centrom lubanje. Mirise uzdisemo zajedno sa zrakom. Oni u vlaznoj

sluznici nosa nadrazuju zavrsetke mirisnih zivaca, a zatim se osjecaj prenosi posebnim zivcima izravno u hipotalamus mozga. Ova činjenica je vrlo vazna jer ovaj mali organ u organizmu regulira na desetine funkcija kao sto su temperatura, zed, glad, razina sećera u krvi, rast, san, budenje, seksualno uzbudenje, to emocije gnjeva i sreće. lstovremeno, signal mirisa ide u dio mozga koji je odgovoran za sjećanje i paznju. 


Upravo zbog toga, mirisi u nama aktiviraju živa sjećanja. Kulinarski mirisi, arome cvijeća i parfema izazivaju stabilne asocijacije i emocije. Npr. miris svježe pečenog kruha skoro kod svih izaziva asocijaciju na svježu i ukusnu hranu. Ako u prodavaonici miriše svježi kruh, primjetno se povećava

potrošačka aktivnost. Asocijacija na svježi kruh se automatski.prenosi na sve druge proizvode koje kupac vidi na policama. Znači, oni su također svježi i ukusni. Znanstveno je dokazano još 1939. godine da neki mirisni nadraživači utječu na mnoge funkcije organizma, u tom smislu i na radnu sposobnost. Primjećeno je da se kod onih koji rade s aromatičnim mirisima povećava učinkovitost u radu. 









Poduzetni Japanci šalju takve mirise kroz sustav rashladnih uređaja. Jedna japanska tvrtka je napravila posebne sobe za odmor svojih radnika u kojima oni primaju aromatičnu inhalaciju. Posebni aromatični aktivizatori se raspršuju u sobama prije važnih sastanaka. Ova tvrtka je razradila više od 20  kompozicija aroma i biljaka za pojačavanje kvalitete rada programera i tehničara. Broj grešaka kod programera se snizio pri udisanju mirisa jasmina za 3%, lavande za 20%, limuna za 54%. Eksperimentom je potvrđeno da udisanje  mirisa limuna, eukaliptusa i mošusa smanjuje osjećaj umora, stimulira živčani sustav, omogućava proces učenja, stimulira pamćenje. Ugodan svježi miris limuna može biti i korisno sredstvo protiv stresa. Bit metode se sastoji u tome da se čovjeku u opuštenom stanju redovito daje da udiše određene mirise, npr. aromu limuna i naranče.




 Nakon kraćeg vremena, samo prepoznavajući poznati miris, čovjek se počinje opuštati, bez prethodne namjere.Takvu reakciju može izazvati ne samo neposredno udisanje arome,

nego i prisjećanje na nju.To j posebno važno za starije ljude, zato što su izloženiji stresu,. zbog bolesti, gubljenja bliskih ljudi, gubitka samostalnosti, ekonomske ovisnosti, samoće. Aromaterapija može izuzetno pomoći u prevazilaženju stresnih situacija. Do sada se smatralo da je nos jedini organ koji reagira na mirise. Međutim, to nije točno. Sposobnost aromata da prodiru u kožu je vrlo iznenađujuća. Iscijedite sok od pola limuna. Sok će Vam još biti potreban, a aromatičnom vlažnom korom istrljajte tabane.






 Kroz neko vrijeme ćete osjetiti okus limuna u ustima.To se dogada zbog toga što kod vanjske primjene, eterična ulja, zahvaljujući malom odnosu svojih molekula i još nekim svojim svojstvima karakterističnim za eterične strukture, duboko prodiru u vo i čovjekove organe, kao i u krv i limfu. Upravo se na ovome svojstvu zasniva ljekovito djelovanje masaže tabana limunom protiv različitih bolesti, npr. prehlade i gripe. Biljke imaju ogromnu rezervu životne energije koja im omogućava da se prilagodavaju na bilo koje nepovoljne uvjete vanjske sredine.



 Budući da su nosioci energije, one u kontaktu s čovjekom stupaju u proces razmjene energije, kao i sve živo u prirodi. Leteći nosioci te energije, spojevi mirisa, prodiru i

apsorbiraju se u čovjekovo tijelo, napajaju ga, utažuju glad i zasićuju imunosni deficit. Omogućavaju brže zarastanje rana. Oni pomažu da se preraspodijeli i harmonizira sva energija u organizmu. Aromati imaju najsloženije djelovanje na fiziološko zdravlje čovjeka i motive njegovog ponašanja, a također pozitivno utječu na aktivne čovjekove emocije. Mirisi imaju bezgraničnu mogućnost za korištenje, a pri tom uvijek ostaju estetični, ugodni, daruju sreću i užitak. 

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive