loading...

ponedjeljak, 27. ožujka 2017.


Svakako je interesantno čuti čemu one služe i čime su to točno zadivile svijet zdravlja. I sjemenke i ulje svojim svojstvima uvelike doprinose čovjekovom zdravlju. Ponajprije su tu omega-3 masne kiseline koje štite srce i naš krvožilni sustav djelujući protuupalno i uravnotežujući ritam kucanja srca.
Iznimno visoka razina omega-3 masnih kiselina u ovoj namirnici smanjuje razinu lošeg kolesterola odnosno LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, pretilost, dijabetes i metaboličke sindrome.
Već smo spomenuli lignin(Lignin (fenilpropani) su drvenasta vlakna biljke koja služe za povezivanje i potporu, te joj daju čvrstinu. To je strukturni element perifernih ovojnica sjemenki. Lignin se ne otapa u vodi, kiselinama i bazama.
Izvori lignina jesu zrelo povrće, patlidžan, jagoda, kruška i rotkvice. Lignin smanjuje probavljivost biljnih vlakana, veže se za žučne kiseline i na taj način spriječava apsorpciju kolesterola.)


koji mogli bismo reći u lanu zaista posjeduje svojstva kakvog super heroja. Već je neko vrijeme predmet istraživanja raznih znanstvenih studija koje iznose njegovo antikancerogeno djelovanje.
Lanom je moguće stabilizirati i razinu šećera u krvi te predstavlja saveznika u borbi sa suvišnim kilogramima obzirom da djeluje na ubrzanje metabolizma potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Točnije, polinezasićene masne kiseline, koje se nalaze u sjemenkama lana povećavaju vjerojatnost mršavljenja za čak 37%.
Ovdje djeluju i vlakana koja, osim što produžuju osjećaj sitosti, također snižavaju razinu kolesterola i pospješuju probavu. Zbog kombinacije ulja i vlakana, lanene sjemenke služe i kao izuzetno dobar laksativ. Osim toga, lan je djelotvoran u rješavanju problema suhe kože a kako ne bismo zaboravili i ljepši spol u nešto poznijim godinama, pokoja žlica usitnjenih lanenih sjemenki dnevno će uvelike smanjiti učestalost valunga. Općenito se drži da konzumacija sjemenki lana i lanenog ulja pozitivno utječe na cjelokupan čovjekov imunitet.



Lan u prehrani
Lan je moguće konzumirati na nekoliko načina koji uključuju upotrebu lanenog ulja u prehrani, usitnjenih sjemenki ili pak izvorni oblik. Same sjemenke su nešto kompliciranije za pripremu od ulja, ali za razliku od njega sadrže vlakna. Nutricionisti ih svakako preporučuju zbog lake apsorpcije hranjivih tvari, a optimalna doza bila bi jedna do dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki dnevno.
Naše tijelo ne može samo sintetizirati omega 3 masnu kiselinu već ju moramo unijeti hranom. Lanene sjemenke i laneno ulje predstavljaju upravo idealan izvor spomenutog. No, prije svega potrebno je voditi računa o izbjegavanju termičke obrade i sjemenki i ulja obzirom da kao i kod većine drugih stvari, na ovaj način uvelike uništavate ljekovita svojstva lana.


Imamo još jednu napomenu pri kupovini a ta je da pripazite da su sjemenke cjelovite a ne prepolovljene obzirom da takve gube prehrambenu vrijednost. Moguće je kupiti i već mljevene lanene sjemenke. Dok je sjemenke nešto teže pripremati, laneno ulje je iznimno jednostavno za konzumaciju.Sjemenke lana je moguće umijesiti u kruh ili kolače i to ili kao cijele ili pak izmiksane. Ove potonje možete dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama za doručak

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive